"Bij haptonomie hoef je niets te bedenken, want je lichaam zegt wat je reactie is"

 

In dit interview de ervaring van Kim (41) bij LIJF! training. Kim is allesbehalve een leek in de persoonlijke ontwikkeling. Als psycholoog kent ze de theoretische kaders, ze deed al eens familieopstellingen en ook ayahuasca-rituelen. Haptonomie was nog relatief nieuw. “Ik ken het wel een beetje vanuit mijn vak, maar je snapt het pas echt als je het zelf hebt ervaren.”

 

Lichaamsgericht

 

Het LIJF! weekend was een bijzondere ervaring, vertelt ze. “Je zit ineens in zo’n achtbaan. Ineens in dat lijf. Dat kan ook schrikken zijn. Het lijkt iets magisch wat er dan gebeurd, en je denkt daarna misschien dat je het zelf niet kan. Maar dat is niet zo.”

Het is iets wat ze wilde ervaren. Voor haar werk als psycholoog, maar ook voor haarzelf. “Het is altijd een combinatie. Ik ben zelf een mens, ik heb ook een ontwikkelbehoefte. En het heeft dan ook altijd toegevoegde waarde voor mijn werk. Ik neem het toch wel mee in hoe ik patiënten en cliënten benader. Dat gaat hand in hand.”

 

De context is je eigen lijf

 

Ze besloot zich aan te melden voor het haptonomieweekend. “Het leek me niet heel spannend, maar ik dacht: het is wel even wat anders dan een training waarin de context theorie is. Hier is de context je eigen lijf en je ervaring op dat moment in verhouding tot de deelnemers. Dat voelt wat ‘echter’ dan wanneer je het met je hoofd doet”.

Leren doe je dan ook met je lichaam, vertelt Kim. “Je krijgt directe feedback van je lijf wanneer je een oefening doet. En die liegt niet. Je hoeft niets te bedenken, want je lichaam zegt wat je reactie is. En dat is ook heel ontspannend.”

Mooie balans

 

Het mooie vindt ze dat je tijdens zo’n weekend de balans tussen hoofd en lichaam kan vinden. “Dat voelt ook het lekkerst. Je hebt je hoofd nodig, maar je lijf is waar je woont. Alleen je hoofd is niet goed, maar alleen je lijf ook niet.”

Voor vreemden is het lastig uit te leggen hoe haptonomie werkt als je geen idee hebt, vertelt Kim. Het lijkt nog het meest op weer kind zijn, denkt ze, “dat je authentiek bent en vooral voelt”.

 

Spanning voelen

 

Voor de psycholoog, is het ook in haar werk iets wat ze meer meeneemt, “Ik snap het nu als mensen spanning hebben dat ze vermijden wat er in hun lijf zit. Als je spanning ervaart, dan voel je iets waar je liever niet bij wilt komen. Dan ga je naar je hoofd. En dan is het de uitdaging om toch naar beneden te gaan om te voelen.”

 

“Ik heb toen aan den lijve ervaren dat het lijf de hele tijd meepraat. In een gesprek, in een contact. Het heeft ook wat te zeggen. Mijn ogen en oren zijn daar echt weer voor open gegaan. Ik ben me veel bewuster van mijn eigen lichaamssignalen en die van een ander. Dat maakt dat ik ook beter voor mezelf kan zorgen.”

Kim vergelijkt het met een ayahuasca-ritueel, waarbij je in contact komt met jezelf en anderen door middel van een hallucinerende drug. “Dat is ook een heel fysieke ervaring. Haptonomie zit voor mij op dezelfde laag, maar het is wel wat aardser. Het is heel echt, heel geaard.”

 

Patronen doorbreken

 

Er is bovendien iets bijzonders gebeurd tijdens het weekend. “Ik ben samen met mijn vriend gegaan. We hebben tijdens het weekend een heel diepgeworteld patroon in onze relatie doorbroken en we merken nog steeds dat dat weg is. Het was heel intens. We hebben met onze ogen dicht onze lichamen laten spreken naar elkaar. Daardoor kwamen we tegen wat we in het dagelijks leven doen en waarin we elkaar blokkeren. En dat is weg, dat patroon. We hebben het boven water gehaald, bekeken en gevoeld welke pijn daaronder zit.”

Dat gevoel is moeilijk te beschrijven, vertelt ze. “Vaak kun je dingen wel wéten, maar je weet het pas echt wanneer je het lijfelijk ervaart. Dan ga je van kennis naar wijsheid. Dat is wel iets er gebeurt bij haptonomie. Dingen die je eigenlijk wel wist, die je dan lijfelijk ervaart.” Of je er dan ook als herboren uitkomt? “Ik zou het niet herboren noemen, maar opgeruimd.”

 

Denkende voelers

 

We mogen wel wat meer terug naar onze oorsprong, denkt Kim. “We worden geboren als voelende denkers en we eindigen als denkende voelers. Het is fijn om iets meer de kant van die voelende denker op te gaan. En we zijn vergeten elkaar aan te raken.”

  

Meer weten over onze trajecten? Klik hier voor het weekend en hier voor het 3 maanden traject.