Wat je moet weten over haptonomie

Dit vinden wij goed om te lezen over haptonomie

Uit je hoofd, in je lijf

Voel jij je soms ook ‘een hoofd op pootjes’? Veel mensen ervaren dat ze het contact met hun lichaam hebben verloren. Bijvoorbeeld omdat ze elke dag alleen maar met hun hoofd bezig zijn. Nadenken, praten, lezen, schrijven. Terwijl juist het lichaam – en het bewegen ervan -  een enorm belangrijke rol speelt bij stressverwerking.

 

In de volgende artikelen lees je meer over het lichaam, de rol van je emoties en wat lichaamsgerichte therapie kan betekenen voor bijvoorbeeld het omgaan met stress en traumaverwerking.

 

Ter introductie, een artikel van Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ).Emoties zijn even belangrijk als ons hoofd

Ons lichaam is geen machine. En onze hersenen zijn geen computer. Dat blijkt nu ook uit wetenschappelijk onderzoek van biologisch engineer Alan Jasanoff. Hij deed onderzoek naar de verbinding tussen lichaam en brein en schreef er een boek over: The Biological Mind. Hij beschrijft hierin onder andere dat onze emoties net zoveel invloed hebben op hoe we de wereld ervaren als ons brein en dat die gevoelens ook een sleutelrol spelen in de manier waarop we leren.

 

National Geographic interviewde hem hierover, dat interview vind je hier. Zijn boek vind je hier. 

 


Haptotherapie in de prakijk

Wat kan haptotherapie doen in het onderwijs? Waarom zijn er zo veel kinderen én volwassenen wiens lijf niet in contact staat met zijn of haar emoties? Johannes Visser van de Correspondent loopt mee met twee haptotherapeuten. Hij komt samen tot verrassende en confronterende inzichten, net als hun cliënten. En ook de verslaggever leert over zichzelf.

 


Lichaamstherapie tegen trauma

Kinderen en volwassenen die getraumatiseerd zijn, moeten zich eerst weer veilig voelen in hun lichaam. Dat betoogt psychiater Bessel van der Kolk. In een interview met de Rinogroep vertelt hij waarom mensen met onbehandelde trauma’s vaak last krijgen van lichamelijke klachten. Ze kunnen hun ervaring en pijn niet onder woorden brengen, waardoor het trauma zich in het lichaam kan manifesteren. Je ervaart een constant gevoel van onveiligheid. En dat is vooral op te lossen door lichaamstherapie, aldus de ervaren psychiater.

Het interview met Van der Kolk is hier te lezen.

 


Waarom je ziek kunt worden van stress

Zijn we het aanraken tijdens de pandemie verleerd? En wat heeft dat voor effect op ons geestelijk en lichamelijk welzijn? Psycholoog Paul Verhaeghe schreef over het belang van lichamelijk contact in zijn boek Intimiteit. De basis daarvoor is een goed contact met het eigen lichaam, zo schrijft hij. 

Nina Polak interviewde hem voor de Correspondent over de basisopvattingen voor zijn boek. Waarom je lichamelijke klachten kunt ontwikkelen als je je emoties negeert. En hoe de verbinding met ons lichaam het fundament is voor onder andere trauma-verwerking en stress, maar ook voor minder zware klachten. 

 

 

 


Positieve relatie met het lichaam

Ontspanningstherapie is allang niet meer iets zweverigs. Volgens Francoise Verhoef-Van Sliedrecht hebben we de ratio overgewaardeerd in onze maatschappij. Als fysiotherapeut, haptonoom, psychosomatisch, ontspannings-, traumatherapeut ziet ze dat de mens in een disbalans is gekomen. Het ‘vrouwelijke’ voelen, emoties en het lichaam heeft een ondergewaardeerde plek gekregen. Terwijl dat letterlijk consequenties heeft voor onze fysieke gesteldheid. 

 

En ook Lisette Thooft, die een boek schreef over de vriendschap met je lijf, schrijft het lijf een enorme waarde toe. Ze pleit voor een veel positievere relatie met het lichaam, niet naar wat er aan mankeert, maar wat het wél voor je kan doen.

 

Meer hierover lees je bij Eva Jinek.


Stress in relatie met het lijf

In het verlengde van het werk van Bessel van der Kolk is het interessant om het volgende artikel te lezen. Daarin schrijft Wouter van Noort waarom we in het westen zo ‘ontlichaamd’ zijn. We krijgen het simpelweg niet mee. Het lichaam houdt, zoals hij schrijft, een mentale score bij. Net als bij alle andere zoogdieren. Alleen krijgen die geen maagzweren van stress. Mensen wel.

 

Zijn nieuwsbrief en kijk op stress in relatie met het lijf vind je hier.

 

 


Meer weten over haptonomie en lichaamsgerichte training? Lees dan ook onze andere blogs.