Lichaamsgericht verwerken

Lichaamsgericht verwerken

Iedereen heeft het vermogen om te voelen. Maar bij sommigen is dat vermogen verstoort geraakt. Bijvoorbeeld omdat ze iets traumatisch hebben ervaren. Het lichaam doet er dan namelijk alles aan om zo min mogelijk te voelen, ook in ongevaarlijke situaties. Het heeft dan oefening nodig om opnieuw te leren voelen.

Hoe we ons lichaam aanvoelen heeft veel te maken met onze geschiedenis. En niet alleen onze eigen geschiedenis, maar ook die van onze ouders en hun ouders. Hoe we reageren op stress-situaties, of überhaupt in contact met een ander, wordt bepaald door ons innerlijke werkmodel. Het zijn patronen die we onszelf hebben aangeleerd. Maar vergeet niet dat ook onze ouders daarbij een belangrijke rol spelen. 

 

Ons lichaam onthoudt

 Dat voelen leren we namelijk van onze ouders. Al wanneer we net geboren zijn. Voelen doen we namelijk in contact met de ander. Wanneer onze ouder receptief is, reageert hij of zij op onze behoeftes en emoties. Maar wanneer iemands vermogen daartoe is verminderd, bijvoorbeeld door een trauma, is hij of zij niet goed in staat de behoeftes van een ander te voelen. Dan is dat systeem verstoord. 

Doordat je je als kind aan niemand anders kunt spiegelen dan aan die ouder, kun je bepaalde patronen overnemen. Jij weet immers niet beter dan dat dit de manier is om in contact met elkaar te zijn. Daardoor neem je (een deel van) dat innerlijke werkmodel over.

 

Lichaamsgerichte therapie

Doordat de patronen van je ouders wat verstoord zijn geraakt, kan het zijn dat het niet helemaal goed gaat met de hechting in de eerste levensjaren. Daardoor kun jij anders reageren op bepaalde situaties dan mensen die wel veilig gehecht zijn.

Met lichaamsgerichte therapie leer je te voelen wat je lichaam doet. In plaats van te praten, te denken, ga je terug naar jezelf en je gevoel. Het veranderen van je innerlijke werkmodel is niet ons doel. We leren ermee te werken. En waar het kan meer ruimte te voelen en te verruimen. Door te voelen wat je lichaam doet, geef je je emoties de ruimte. Zo kom je weer in contact met jezelf, en met de ander.